top of page

aanbod

Jullie weg naar een positieve connectie

Je maakt je zorgen. Toen je je paard kocht een tijd geleden had je mooie dromen. Jullie zouden samen heerlijke ontspannen ritten maken, lekker gaan wandelen en met veel plezier en vertrouwen met elkaar omgaan. Maar de praktijk is zo anders! Zodra hij je ziet aankomen draait je paard om en loopt hij weg. Of je krijgt hem wel gezadeld, maar zodra je wilt opstappen doet hij er alles aan om bij je vandaan te komen. Je begrijpt er niks van: je doet zo je best, je wilt zo graag goed voor hem zorgen… maar jullie zijn de connectie kwijt.

ONSVERhaal

Dit is ook mijn verhaal. Ik kocht mijn merrie, Mila, zo’n twaalf jaar geleden. Ze was drie en doodsbang voor mensen. Ze kromp ineen zodra er iemand passeerde, liep weg op de wei en trok zich los als we met haar gingen wandelen. Ik ben een jaar lang met haar op de grond gaan werken. We hebben gewerkt aan vertrouwen, connectie, een band opbouwen… Ze vertrouwde me steeds meer, maar met sommige zaken bleven we sukkelen. De sleutel lag uiteindelijk in het teruggeven van de controle:. Doordat Mila begon te ervaren dat zij een keuze had, ging ze steeds vaker ja zeggen. Inmiddels is ze heerlijk onafhankelijk en toch aanhankelijk. Echt mijn droompaard!

Maar ik weet nog hoe het was, werken met een paard dat angstig en boos was. Ik herinner me de gevoelens van wanhoop, het zoeken naar oplossingen. Alles wat ik in de afgelopen jaren heb geleerd, gebruik ik nu graag om jou te helpen als jij nog in die situatie zit.

cIMG_7544bewerkt.JPG

Misschien herken je dit...

Je paard loopt weg als hij je ziet aankomen. Of je kunt hem wel ‘vangen’, maar merkt daarna dat hij gespannen is. Je kunt hem bijvoorbeeld niet overal aanraken, hij trekt zich los, of hij loopt je omver.

Je paard is er lichamelijk wel bij, maar geestelijk sluit hij zich af. Je voelt dat hij niet echt aanwezig is, maar weet niet hoe je hem kan helpen. Je wilt hem zo graag helpen zich te ontspannen en vertrouwen in jou te hebben, maar je weet niet hoe.

Opstappen is een ramp, je paard doet er alles aan om te voorkomen dat je op zijn rug komt. Of je komt er wel op (met pijn en moeite), maar tijdens het rijden voelt he allemaal zo vreselijk gespannen.

Je paard wil niet meer bewegen. Je weet hoe het komt (bijv door pijn in het verleden), en begrijpt dit – dus je wilt hem niet met grove hulpen aan het werk zetten, maar zoekt naar manieren om met plezier te bewegen.

Je paard laat zich niet verzorgen, bij de hoefsmid of dierenarts of zelfs bij kleine behandelingen door jezelf, belanden jullie in een strijd of moet je er 'snel door'.

Hoe werk ik

Hoe ik werk

IMG_8655bewerkt.jpg

HoeWerkIK

Mijn expertise is het krijgen van fysieke en mentale balans. Ik help paarden om zich comfortabel te voelen bij behandelingen en training, weer vertrouwen op te bouwen in ‘hun’ mens, en geef ze autonomie terug.

Keuzevrijheid is een belangrijk onderdeel van mijn trainingen. In de praktijk betekent dit dat we werken met voerbeloningen, dat we heel goed kijken naar welke signalen het paard geeft, en dat we niet werken met dwang. Je zult mij dus ook geen ‘hulpmiddelen’ zien gebruiken zoals sporen, zware bitten en hulpteugels.


Wat doe ik dan wel? Als ik voor het eerst bij jullie kom, hoor ik graag eerst het verhaal van het paard, en de relatie die jullie hebben. Ook bespreken we wat jouw doelen en dromen zijn.

 

Natuurlijk vraag ik ook veel over de problemen waar je tegenaan loopt. Hiermee heb ik al een eerste beeld, en daarna gaan we praktisch aan de slag.

 

Ik werk eigenlijk altijd in vrijheid met de paarden. Dit geeft namelijk heel veel informatie: je ziet meteen hoe het paard reageert. Als je paard echte vrijheid heeft om weg te gaan, kan hij laten zien dat hij iets te moeilijk of niet leuk vindt.


Je vraagt je nu misschien af of je paard nog wel iets gaat willen doen, als hij de keuze krijgt. In het begin kan het zeker zijn dat het paard wat vaker nee gaat zeggen, omdat de meeste paarden simpelweg nog niet hebben ervaren hoe leuk het kan zijn om met mensen samen te werken. We gaan het paard niet straffen voor deze nee! Het is aan ons om op zoek te gaan naar wat je paard leuk vindt, en hoe je kan zorgen dat het samenwerken voor hem net zo mooi wordt als voor jou.

hunervaringen

149595085_114477457213021_70877095460366

alisa & dolce

Dankzij Judith ging een volledig nieuwe wereld open voor mij en mijn paardje. We leerden de werking van R+ kennen en zijn hier allebei zo enthousiast over. Elke keer kijken we uit naar de volgende les, elke keer leren we iets bij, elke keer groeien we dichter naar elkaar toe en het is zo genieten. We zijn Judith ontzettend dankbaar voor al het geduld die ze met ons heeft, maar vooral om ons te helpen om het uiteindelijke doel te bereiken. Stap voor stap en op ons eigen tempo. Meer dan een aanrader om met gelijk welk paardje mee aan de slag te gaan. Omdat ik zelf weinig tot geen ervaring heb in het (her)trainen van paarden komt Judith ook langs om te werken met mijn paard als ik er niet ben. Ik heb alle vertrouwen in haar en vind het zalig om ze samen bezig te zien in de filmpjes die ik achteraf ontvang.

hoebeginnen?

De eerste stap is onze kennismaking via Instagram of Whatsapp. Hierin vertel jij me alvast wat meer over jou en je paard, en ik stel je wat vragen. Vaak geef ik je al wat extra informatie, bijvoorbeeld over hoe paarden leren of hoe je hun lichaamstaal kan lezen. Voelt het goed voor jou om een afspraak te plannen, dan beginnen we meestal met een kennismakingles (face to face of online). Natuurlijk sluiten we je les af met een korte samenvatting van wat we hebben gedaan, en de stappen die je zelf verder kunt nemen. Aan het eind van deze les adviseer ik je ook welk traject of pakket het beste past bij jou of je paard. Ben je daar enthousiast over? Dan maken we verdere afspraken met elkaar.

 • Instagram
 • png-transparent-whatsapp-iphone-whatsapp
Concreet aanbod

Losse lessen

Tijdens een les bekijken we samen de doelen waar jullie naartoe willen, de problemen die jullie ervaren en bekijken we hoe we hier stap voor stap uit geraken.
Een les duurt 45 min en we werken op jullie maat en tempo.

Maandelijks rijd ik langs een aantal routes waar je makkelijk op kan aansluiten, houd hiervoor mijn Instagram in de gaten of kijk hieronder!
Woon je binnen de 20 km van Gent, dan kunnen we gemakkelijk eens afspreken.

Weet je niet goed waar jij best op aansluit?

Stuur een berichtje en we bekijken samen wat mogelijk is!

Les 40 euro

Kennismakingsles 35 euro

Een les duurt 45 - 60 min

 

Vervoerskosten per schijf (afstand van Gent-Dok Noord)

1. 0 - 20 km / 5 euro

2. 20 - 40 km / 10 euro

3. 40 - 60 km / 15 euro

4. 60 - 80 km / 20 euro

5. 80 - 100 km / 25 euro

** Vanaf 5 personen op route gaat er 2,5 euro van de vervoerskosten

** Voor 2 personen per locatie gaat er 2,5 euro van de vervoerskosten

Online training(splan)

Trainingsplannen zijn een handige tool om planmatig naar je doelen toe te werken en om grondig aan problemen te werken. In een (online) trainingsplan-gesprek kijken we samen naar barrières, doelen en wat je nodig hebt om er te geraken. Na dit gesprek heb je concrete oefeningen / trainingstips om naar 1 tot 3 doelen toe te werken.


Het bespreken van trainingsfilmpjes kan ook zeer nuttig en handig zijn. Is er een bepaalde oefening waar je hulp bij wilt? Of heb je een vraag bij een specifiek trainingsonderdeel? Wil je graag al je vragen op me afvuren?

Online trainingsplan 

40 euro

Dit duurt 45 - 60 min
Je krijgt nadien het plan

Videofeedback

25 euro

trainingspaard

Soms kan het zinvol zijn om je paard door mij te laten trainen. Als je zelf fysiek niet in staat bent of wanneer je je nog onzeker voelt. 

Dit kan voor zadelmak maken, opleren, aanleren van basisgedrag, probleemoplossend trainen of de opstart van positief trainen.

Duur van de training hangt af van het paard, een training van een half uur is vaak al voldoende voor het paard.

 

Uiteraard doe ik daarnaast de voorbereiding, het klaarzetten en opruimen van de training.

Trainingspaard 30 euro

per training

Duur afhankelijk van het paard

Vervoer 5 euro / schijf van 20 km van Gent

Online traject

COMING SOON!

We gaan aan de slag rond één bepaald thema, waarbij je het theoretisch kader meekrijgt in groep én we gaan ook individueel aan de slag. We stellen een trainingsplan op voor jouw doelen en je krijgt regelmatig feedback op trainingsvideo's.

 

Het eerste thema is coöperatieve verzorging en is volop in de ontwikkeling! Het wordt een traject van maximum 12 weken waarbij er voldoende ruimte is om te oefenen, je te verdiepen én tijd om het te verwerken. 

 

Laat gerust weten als je al interesse hebt!

Online traject

Max. 12 weken

3 theoriesessies

Videofeedback

Trainingsplan

Vragen stellen tussendoor

Nog enkele bonussen

Heb je een vraag?
 • Instagram
 • png-transparent-whatsapp-iphone-whatsapp

Bedankt voor je berichtje!

Contact
IMG_8415 (1).JPG
 • Ik heb al zoveel geprobeerd, waarom zou dit wel helpen?"
  Je hebt het gevoel dat je alles al geprobeerd hebt en je gewoon niet verder geraakt. Samen brengen we alles in kaart, de problemen waar jullie tegenaan lopen, de zaken die wél al goed gaan en waar jullie naartoe willen. Hier nemen we de tijd voor, er is geen quick fix. Wat het verschil maakt, is hoe we echt gaan luisteren naar je paard, elk signaal die hij geeft is informatie voor jouw training. Dit gaan we inzetten om stap voor stap naar onze doelen te geraken.
 • Waarom werk je met voer?
  Om te leren is er motivatie nodig. Motivatie kan je paard enkel hebben voor iets wat hij echt wilt of nodig heeft. Paarden eten de hele dag door, dus dat is prima in te zetten als primaire bekrachtiger. Er zijn nog andere manieren om paarden te belonen zoals met kriebels. Maar uit ervaring weet ik dat eigenlijk heel weinig paarden dat ook echt als een beloning ervaren. Door te werken met voer zal het paard gemotiveerd zijn om naar iets toe te bewegen of mee te denken wat je van ze vraagt. Hierdoor speelt je paard een actieve rol in de training in plaats van de passieve rol die ze meestal krijgen.
 • Als mijn paard een keuze krijgt, gaat hij dan nog iets willen doen?"
  Veel paarden leren door hun ervaringen met mensen dat ze geen nee kunnen zeggen. Hierdoor kan het best een uitdaging zijn voor hen wanneer ze een keuze krijgen. Je ziet soms paarden die bevriezen. Die geen stap durven zetten uit schrik om iets verkeerd te doen. Sommige paarden keren in zichzelf. Andere paarden nemen de vluchtroute wanneer ze de kans krijgen. Dit is allemaal informatie waarmee we kunnen werken. Het kan dus goed zijn dat wanneer je paard net beseft dat hij de keuze heeft, hij even helemaal niet meer wilt mee werken. Dat kan even hard zijn, maar geloof mij hier geraken jullie samen door. Wanneer je paard door heeft dat een 'nee' best mag, gaan ze ook sneller en oprechter ja zeggen.
 • Maar je moet toch de leider zijn voor je paard?
  De wetenschap heeft ondertussen bewezen dat de dominantietheorie achterhaald is. In een kudde is er niet 1 alphamerrie die bepaalt waar de anderen gaan en staan. Het is een harmonische samenwerking tussen de paarden die ervoor zorgt dat het kuddeleven werkt. Iedereen kan het initiatief nemen om te veplaatsen, om te schrikken of om te gaan eten. Zo werk ik ook met paarden. Jullie zijn gelijkwaardig, niemand hoeft te bewijzen dat hij de baas is. Zo bekom je een mooie samenwerking in plaats van een strijd om het leiderschap.
 • Mijn paard is dik, kan hij dan wel werken met voer?"
  Het is heel belangrijk welk voer je gebruikt. Paarden eten bijna de hele dag door ruwvoer. Dat is belangrijk voor hun maag- en darmwerking. Wanneer we voer gebruiken bij het trainen gaan we geen suikerrijke snoepjes geven. Dat zou niet gezond zijn. We gebruiken het liefst hooibrok. Op deze manier heeft je paard zijn ruwvoer binnen tijdens het trainen en hoef je je geen zorgen te maken of hij dik zal worden. En een ander voordeel: je paard zal er niet gek van worden, omdat het vrij neutraal is van smaak. Zo kunnen jullie in alle rust samen trainen.
 • Is het niet gevaarlijk om met voer te werken? Gaat mijn paard niet bijten?
  Bij het werken met voer, beginnen we altijd met de basisregels heel goed uit te leggen aan je paard. We leggen uit wat we willen: we willen dat je paard zijn hoofd netjes voor hem houdt en dat hij rustig wacht op zijn voertje. Dit leren paarden heel snel, zelfs hele erge voergerichte paarden (zoals Mila). Wanneer het in het begin wat moeilijk is, omdat je paard graag prutst aan je zakje bijvoorbeeld, kan het handig zijn om in protected contact te werken (achter een draadje bvb.). Zo kan je deze afspraken in alle rust uitleggen en leert je paard erop te vertrouwen dat het voer tot bij hem komt.
 • Wat maakt jou anders dan anderen?
  Ik vertrek helemaal vanuit jullie verhaal en ga van daaruit stap voor stap te werk. Ik zie het meer als een samenwerking dan dat ik jou komt vertellen hoe jij het moet doen. We zoeken naar een manier van werken waar jij en je paard je goed bij voelen, en ik sta altijd open voor jouw inbreng. Wat ik ook heel belangrijk vind, is empowerement. Dit gaat over het paard: je paard empoweren en de kans geven om goed in zijn hoeven te kunnen staan. Maar ook over jou als trainer. Jij moet het doen, dus jij moet heel goed mee zijn in het wat en hoe en vooral het waarom. Op het einde van de les herhaal ik altijd even kort waar je aan kan werken en hoe, zodat je tussen lessen in zelf aan de slag kan.
 • Kunnen we eerst even bellen?
  Voor we afspreken is het altijd goed om te weten of we bij elkaar passen en of ik je kan helpen. Hiervoor kunnen we altijd berichtjes sturen via whatsapp of instagram of we kunnen een telefonisch kennismakingsgesprek hebben. Hierin stel ik een aantal vragen en kan jij ook al je vragen op me afvuren. Nadien kunnen we zien of we bij elkaar passen. Dit is uiteraard volledig vrijblijvend!
 • Reken je reiskosten?
  Helaas kunnen we nog niet teleporteren, het zou zo handig zijn. Om tot bij jou te komen, moet ik me helaas verplaatsen. En dit met de auto. Dit kost mij dus benzine, maar ook tijd. Ik reken vooral reiskosten om de kosten van de auto te kunnen dekken. Ik vraag hiervoor 0,25 euro per gereden kilometer.
 • Hoe lang duurt een les?
  Een les duurt drie kwartier, voor het paard. Ik heb al gemerkt dat dit voor veel paarden lang genoeg is. Het vergt namelijk nogal wat van hen om zich zo lang te focussen. Meestal reken ik er wel op dat ik een uur ter plaatse ben. Zo hebben we ook nog de tijd om te bespreken wat het plan is en om te kijken hoe je nadien verder kan.
 • Ik heb 2 paarden, moet ik dan 2 losse lessen nemen?"
  Elke paard heeft zijn eigen verhaal en zijn eigen manier van werken. Dit kan heel erg verschillen, waardoor een les per paard best handig kan zijn. Aangezien jouw tweede paard op dezelfde locatie staat, krijg je op het tweede paard wel korting.
 • Kan ik samen met iemand anders les nemen?
  Ik kan ook duolessen geven, wanneer je graag samen met iemand les neemt. Hierbij bekijken we eerst de doelen van jullie allebei en proberen we de lesonderwerpen wat af te stemmen op elkaar. De prijs hiervoor is 20 euro per persoon en de vervoerskosten delen jullie gewoon. Willen jullie graag apart les? Vanaf er 3 lessen op dezelfde locatie zijn, geef ik korting op de lessen.
 • Op welke locaties kom je lesgeven?
  Ik woon te Gent, Oost-Vlaanderen. Ik kom in heel Oost-Vlaanderen, delen van West-Vlaanderen, over de grens en delen van Antwerpen. Dat hangt af van de precieze locatie. Voor losse lessen probeer ik de reistijd te beperken tot een half uur. Ik rijd ook regelmatig routes waarbij ik wel verder kom, dus als je interesse hebt, kan ik kijken bij welke route je gemakkelijk kan aansluiten. Hierbij worden de reiskosten ook verdeeld onder alle deelnemers (in verhouding tot de afstand).
 • Als ik afzeg, moet ik dan nog betalen?"
  Op dagen dat ik routes rijd, is het heel moeilijk om een annulatie op te vangen. Als ik dit op voorhand weet, kan ik nog op zoek gaan naar iemand anders. Ik vraag dus om het minstens 24u op voorhand te laten weten indien de les niet door kan gaan. Ik heb natuurlijk wel begrip als je het niet haalt door overmacht, of als er iets is met je paard.
 • Hoe verloopt de betaling?
  Ik probeer zeer transparant te zijn in alles wat met de betaling te maken heeft. Goede afspraken maken goede vrienden ;). Dus ik probeer steeds op voorhand mee te geven hoeveel de (reis)kosten zullen zijn. Je mag dan zelf kiezen of je cash betaalt, of op factuur.
 • Wat is jouw opleiding?
  Algemeen: Ik heb een pedagogisch diploma als leerkracht en een banaba als zorgcoördinator, waarin ik ook werkzaam ben. Specifiek op paardenvlak: Ik volg de instructeursopleiding bij Light & Supple Horses. Het meeste van mijn kennis bouwde ik op door online cursussen te volgen, zoals Connection Training en ILLIS animal training course (basic + advanced). Mijn praktische ervaring is begonnen toen ik 15 jaar was en meehielp met pony's zadelmak maken, nadien door het geven van kampen en lessen. Ik heb veel paarden in mijn handen gehad intussen, ook van kennissen en vrienden wanneer zij hulp nodig hadden. Het lesgeven ben ik een paar jaar terug ook begonnen aan kennissen, vanuit mijn pedagogisch diploma en de theoretische kennis in combinatie met de ervaring die ik heb opgebouwd.
 • Kunnen wij met meerdere mensen van dezelfde stal lesnemen?
  Vanaf jullie met 3 op dezelfde plek lesnemen, krijgen jullie elk 5% korting op de les.
Veelgestelde vragen
bottom of page